Samen met Wielrenblad lanceerde Grand DépART een eerste groot formaat zeefdrukposter bij het begin van het wielerseizoen. Op deze poster staat de Paterberg centraal.
Wekelijks fietsen velen van ons hun trainingsrondjes op het platteland, dromend van gemene kuitenbijters en schijnbaar onbedwingbare cols in het hooggebergte. Plannen worden gesmeed en het hart klopt sneller als we denken aan de inspanningen die ons daar te wachten staan. In het kielzog van de profs bedwingen we in het seizoen zowel beroemde als obscure beklimmingen om onze grenzen te ontdekken of te verleggen.
Wie slim en vaardig genoeg is kan een plekje veroveren in het gootje naast de kasseien. Dat fietst een stuk makkelijker, maar er is slechts plaats voor enkelen. Hoe zou de Paterberg eruit zien als je er niet met duizenden tegelijk, maar alleen en vechtend tegen de zwaartekracht omhoog rijdt? Kou en regen horen bij de Ronde. De heuvels tonen hun aardekleuren. De zon doet z’n best je te verwarmen maar het lijkt een hopeloze opgave. Zo zal de Paterberg, met het witte huisje op de top, voor je opdoemen.
ONTWERP
Met de poster serie Classic Climbing verbeeldt Menno Anker karakteristieke beklimmingen en zijn eigen herinneringen aan het meter voor meter overwinnen van de zwaartekracht. Dit weekend staat de Ronde van Vlaanderen op de agenda. In de Vlaamse Ardennen fietsen een dag voor de profs zo’n 16.000 toerfietsers over met kasseienstroken geplaveide, steile beklimmingen rond Oudenaarde.
In de posters probeer ik met minimale en geometrische vormen het wezen van de beklimming vast te leggen. De grote vlakken suggereren de hellingen. Een paar hoekige vormen de kasseien. Op de top staat het huisje waar je naar toe wilt om te kunnen te kunnen afdalen. De zon doet z’n best de omgeving te verlichten en te verwarmen. Rood en geel als ode aan de Belgische vlag. Voor de typografie koos ik een letter die z’n oorsprong vond in de crisistijd van de vorige eeuw en gebruikt werd voor de affiches van vakbonden. Wielrenners worden immers de arbeiders van de weg genoemd.
AMBACHTELIJKE DRUKTECHNIEK
Bij deze vormgeving past een ambachtelijke druktechniek. De grote posters zijn gedrukt door de, in de ontwerpwereld meest geliefde en bekendste zeefdrukkerij van Utrecht, Spant Zeefdruk. Eigenaren Sjaak en Rinus hebben een wielerhart en werkten dus graag mee aan de bijzondere uitgave van deze eerste poster.
Op 40 gedrukte posters van 50 bij 70 centimeter werden laag voor laag 6 kleuren inkt aangebracht. Door het gebruik van inkt op waterbasis zijn de grote vlakken nog egaler en strakker dan normaal bij een zeefdruk. Daarbij zijn de posters milieuvriendelijk geproduceerd, zoals je mag verwachten van drukkers die natuur en omgeving lief hebben.Terwijl Sjaak met brievenweger en kennersblik de volgende perfecte kleur mengt haalt Rinus de rakel over de zeef. Bij iedere drukgang wordt het beeld duidelijker en doemt uiteindelijk de Paterberg op. Net als bij het rijden van de klim is de ervaring compleet als ook de laatste kasseien op de poster zijn aangebracht.
FORMATEN
Voor wie wat minder ruimte aan de wand beschikbaar heeft dan 50 bij 70 centimeter zijn er ook kleinere posters beschikbaar. Deze zijn 29,7 bij 42 centimeter groot (A3-formaat) en op hoogwaardige manier geprint op getint houtvrij offset. Op deze posters kun je de naam van jezelf of een van je fietsmaten invullen en een datum en eventueel de gereden tijd (terug te vinden via bijvoorbeeld Strava). De perfecte herinnering aan het voltooien van een bijzondere klassieke klim.
Groot formaat 50 bij 70 centimeter zeefdruk: € 35,- (introductieprijs, inclusief verzendkosten)
Klein formaat 29,5 bij 42 centimeter houtvrij offset: € 20,- (inclusief verzendkosten)