Ontwerp
Vanaf jongs af aan ben ik, Menno Anker, gegrepen door fietsen en ontwerpen. Van het laatste heb ik, na het volgen van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, mijn vak gemaakt. Het fietsen werd een mooie afleiding om me uit te dagen, te ontspannen en grenzen op te zoeken en te overschrijden. Vanaf 2010 ben ik beide passies gaan combineren in Grand DépArt: fietsposters en zeefdrukken. Een zware valpartij in de Toertocht Giro d’Italia in Utrecht was de aanleiding voor de eerste serie Falling Stars. Daarna volgde de serie Classic Climbing. Voor de start van de Tour de France in mijn woonplaats Utrecht maakt ik een aparte serie. De Rietvelo, een ode aan Utrechts beroemde kunstenaar Gerrit Rietveld, is uitgevoerd als wandschildering langs het parcours van de tijdrit.

Om een ontwerp te kunnen maken wil ik een directe band hebben met het onderwerp. Een beklimming moet ik uiteraard zelf bedwongen hebben. Daardoor vind ik kenmerkende eigenschappen van een klim en kan ik mijn eigen ervaringen en emoties tijdens de klim in mijn ontwerp terug laten keren. Vervolgens zoek ik naar extra betekenissen in vorm en kleur en breng ik de vormgeving terug tot de meeste essentiële elementen om dat uit te kunnen drukken.

Voor de typografie laat ik me graag inspireren door fonts van lokale ontwerpers of toepassing van kenmerkende grafische uitgaven uit het betreffende gebied.

Naast het ontwerpen van het werk op deze site werk ik als onafhankelijk ontwerper van conceptuele grafische en digitale communicatiemiddelen voor uiteenlopende opdrachtgevers. Ik streef naar een heldere en duidelijke vormgeving. Zowel in beeld als tekst. Maximale samenhang is mijn doel. Bij voorkeur werk ik daarom aan projecten waarbij tekst en beeld een eenheid vormen en elkaar versterken. Dit werk is te vinden op www.mennoanker.nl.

2015-06-26-07.36.11_bewerkt_Rietvelomuur 640px

Posterprints
De A3-postersprints van Grand DépART worden in hoge resolutie digitaal gedrukt op 200 gr. milieuvriendelijk Biotop papier. Biotop is een ongestreken getinte papiersoort en geproduceerd van afvalhout. Het is chloorvrij gebleekt en bevat geen optische witmakers. Het papier heeft een natuurlijke, elegante en luxe uitstraling.
Voor het printen wordt gebruikt van een hoogwaardige digitale drukpers. De HP Indigo pers gebruikt inkten die dankzij elektrische lading aangebracht worden op het papier. Dit is dan ook de enige digitale drukpers die werkt met vloeibare inkten in plaats van lasertechnologie. Het voordeel is dat het er veel mooier uitziet en het kwalitatief gelijk of zelfs beter is dan offset drukwerk.

Fine Art Print / Giclée kunstdrukken
De Fine Art Print / Giclée kunstdruk is een eigentijds drukmedium dat voldoet aan de hoogste eisen die door kunstenaars, musea en kunstverzamelaars aan grafiek worden gesteld. Hierdoor heeft de kunstdruk een gelijkwaardige plaats veroverd tussen de meer bekende traditionele grafiek technieken als de ets, zeefdruk en steenlitho.
De Grand Départ Giclée drukken zijn genummerde en door de ontwerper gesigneerde gelimiteerde uitgaven en worden gedrukt op Hahnemülle papier formaat 50 x 70 cm.

Door met kostbare inkten op zuurvrije materialen te drukken op 300 grams kwalitatief hoogstaand papier worden de inkten niet worden afgebroken. Kenmerkend zijn de volle heldere kleuren waarbij de inkt ‘op het papier’ ligt in plaats van door het papier wordt opgezogen. Dat maakt de vlakken egaal van toon. Deze kleuren worden vooraf door de drukker en ontwerper met proefdrukken afgestemd om zo het optimale resultaat te krijgen.
De drukken gaan minimaal 50 jaar mee in normale omstandigheden.

Zeefdrukken
De zeefdrukken zijn genummerde en door de ontwerper gesigneerde gelimiteerde uitgaven en worden gedrukt op formaat 50 x 70 cm. Voor de zeefdrukken wordt gedrukt op getint zuurvrij Museumkarton.

IMG_9380bewerkt_SpantZeefdruk

Het principe van de zeefdruktechniek is doordruk. Een stuk fijn gaas van zijde, polyester of staal wordt over een raamwerk gespannen. Het zeefdrukraam wordt vervolgens voorzien van een lichtgevoelige laag die door middel van een positieffilm belicht wordt. De op het positief aanwezige donkere vlakken worden bij het ontwikkelen weggewassen zodat doorlatende plekken op het zeefdrukraam ontstaan. De inkt op het raam wordt met behulp van een rakel door de open vlakken van het gaas op het papier afgedrukt. Deze techniek wordt met verschillende kleuren en vormen herhaald tot het volledige beeld is afgedrukt. Kleine kleur- of dekkingsverschillen in de oplage zijn daardoor onvermijdelijk en dragen bij aan de unieke karakter van iedere afdruk. Een arbeidsintensief proces maar garant voor een prachtig resultaat.

Zeefdrukinkt is goed dekkend en levert daarom fraaie kleurvlakken op. Bovendien is het kleurecht en blijft dus zeer lang mooi van kleur. Een exclusieve productiemethode die de ontwerpen van de posters optimaal tot z’n recht laat komen!