WIELERVERHAAL: ‘DANSEN OP EEN HETE VULKAAN’

Category : CLASSIC CLIMBING

Onlangs was ik te gast bij Wielerpodcast Wat Als?! Daar vertelde ik in de serie Wielerverhalen over een van de vele beklimmingen die inspiratie gaf voor de ontwerpen van m’n art-prints. Ik koos voor de beklimming van de Mount Hood in Portland (Oregon). Een  lange beklimming langs eindeloze wegen, met bijzondere ontmoetingen en een geweldig slotakkoord. Een mooie terugblik op een bijzondere dag. Luister hier naar de podcast.


MUURSCHILDERING GARDEN OF EDE

Category : Uncategorized

 

Ook tijdens een lockdown is er een recept om studenten met veel enthousiasme en creativiteit een ontwerp vast te laten leggen op een 30 meter lange muur. Een corona-proof totaalproject met visualisatie van de bijzondere kenmerken van Ede, ondersteund door gastlessen voor alle studenten over vormgeving en symboliek. Ede heeft er nu een kleurrijke ‘mural’ bij. Te zien langs de spoorweg Utrecht-Arnghem. Met dank aan Astrant Ede, sponsors en vooral alle studenten van Technova College Mediavormgeving en Christelijke Hogeschool Ede.

MachineMade maakte een ‘The Making Of’-video waarvan hier de trailer is te zien.

Garden of Ede – recept 

Hoofdgerecht
Ingrediënten:
7 dagen
1 ontwerper
1 grafisch artiest
1 graffiti artiest
12 studenten
7 docenten
1 cameraman
5 partners

Overig:
100 liter latex
2 steigers
20 kwasten
50 rollers
1 playlist

Ontwerp:
https://www.mennoanker.nl/

Video:
Chris Diepenhorst (Machine Made)

Partners:
Boels Rental
Guldie de verf en behangwinkel Ede
Gemeente Ede | Technova College Mediavormgeving | Christelijke Hogeschool Ede | Cultuur Oost

 


TOM DUMOULIN STOPT VOORLOPIG

Category : Uncategorized

Bedankt Tom Dumoulin voor alle mooie momenten en inspiratie. Hopelijk zien we je op welke manier dan ook weer terug met een grote lach op het gezicht.

Boy on the bike, what are you like
As you cycle round the town?
You’re going up, you’re going down
You’re going nowhere
It’s not as if they’re paying you
It’s not as if it’s fun
At least not anymore
When your legs are black and blue
It’s time to take a break
When your legs are black and blue
It’s time to take a holiday.

Belle and Sebastian – Fox in the Snow


FINE ART VOOR FYSIOTHERAPIE OOST

Category : Non-cycling

Voor de bevlogen opdrachtgevers van Fysiotherapie Utrecht Oost mocht ik een mooi project realiseren. Als liefhebbers van m’n serie wielerposters gaven ze opdracht voor het ontwerpen van veertien speciaal voor hen ontworpen grafische artprints met verbeelding van elementen uit hun praktijk. Dankzij het vertrouwen en de ontwerpvrijheid die ik kreeg ontstond, onder andere door toepassing van de hoofdkleur oranje, een serie die behandelkamers in twee vestigingen kleur en betekenis geeft en als geheel de corporate uitstraling van Fysiotherapie Oost volledig ondersteunt.

Zelf ook belangstelling of ideeën voor een bijzondere verbeelding van eigen vakgebied of interesse? Neem vrijblijvend contact met me op.


TOP 2000 BEKLIMMINGEN

Category : CLASSIC CLIMBING

Grand DépArt heeft dit jaar z’n eigen Top 2000. De enige echte dus. Want al zijn we met z’n allen in een soort roller coaster terecht gekomen, het hoogtepunt is binnenkort te zien op Instagram en Facebook

Eerst tellen we af van 10 naar 1. Om te beginnen met de Bielerhöhe. Een mooie klim naar 2032 meter waarvoor ik dit jaar tot nog inspiratie kon opdoen tijdens een fietsweek in Oostenrijk.

Aan de noordkant van de Bielerhöhe kronkelt de Silvretta Hochalpenstrasse zich in talloze bochten door een dicht bos omhoog. Het is drukkend warm in de zomer van 2020 als ik de col beklim. Borden langs de weg geven weinig prijs van wat te  wachten staat. De hoogte zorgt voor verkoeling en na het bos passeer je het eerste stuwmeer. Hier kun je genieten van een weids panorama en de gedachte de 2000 meter-grens te doorbreken. De enorme dam van het volgelopen stuwmeer komt dichterbij en kort daarna bereik je de top en volgt een heerlijke afdaling naar Landeck.


EXPOSITIE IN IMPULSE, WAGENINGEN UNIVERSITY (WUR)

Category : Uncategorized

Van begin december 2019 tot en met eind januari 2020 is mijn werk geëxposeerd bij Impulse, het inspiratie- en ontmoetingscentrum op de campus van Wageningen University and Research. Te zien was een selectie van de serie Classic Climbing met nieuwe posters waaronder interpretaties van beklimmingen als de Cauberg en de Col de Rates naast tal van bekende en obscure beklimmingen: van de Mont Ventoux tot de Italiaanse Weg. Speciaal voor deze gelegenheid zijn twee versies van een nieuwe beklimming aan de serie toegevoegd: de Westberg in Wageningen.

Door het landschap in een relatief laag tempo en op eigen kracht te doorkruisen is het mogelijk dit in al zijn facetten te ervaren. Hoogteverschillen, wind, zon, kou of regen; het draagt allemaal bij aan een intensieve beleving van de omgeving. Voor medewerkers en bezoekers van WUR een verrassende kijk op het onderwerp waar ze zo betrokken bij zijn.


SAMENWERKING ZEAL CYCLING

Category : Uncategorized

Mooie samenwerking met ZEAL Cycling : een giclee kunstdruk Camerig voor de halve prijs bij aankoop van zo’n even schitterende wielset. De rest gaat naar Cycling4Kids.de Ik deel graag met ZEAL mijn kijk op de Camerig en het geluk . Daarom hebben we besloten om de opbrengst van de ch ARiTy Edition te doneren aan een organisatie die zich inzet voor kinderen die het niet goed hebben. De Cycling for Kids organisatie zet zich in om deze kinderen te helpen. Met acties zoals Everesting, een Gravel Ride en Spinning Marathon, zamelt de vereniging geld in voor zieke kinderen en hun families.
In het ontwerp herken je mogelijk de vakwerkhuizen langs de weg, de blauwe lucht en de typische groene weiden van het Duits-Nederlandse grensgebied die ik op een abstracte manier combineerde in de kunstprent.

Wheel Set CAMERIG 44 chARiTy

Camerig


OP BEZOEK BIJ DE MAPMEISTERS

Category : Uncategorized

In het najaar van 2018 was ik te gast in de Mapmeisters Studio. Daar mocht ik vertellen over mijn posters van mythische cols in het buitenland en heuvels in onze eigen provincies. Mapmeisterpodcasts gaan over wielrenners (m/v) die van mooie rondjes houden. Korte of lange. Snel of langzaam. In je eentje, samen met vrienden of in een club. In eigen omgeving, door heel Nederland of in het buitenland. Het gaat om prachtige ritten en het plezier van wielrennen. Een prettig gesprek met de gastheren Merijn en Mattis over fietsen, wielrennen, kunst, inspiratie en grafisch ontwerp.

 


PORTLAND (USA) HEEFT NU ‘THE UTRECHT MURAL’

Category : Uncategorized
Portland, Oregon, October 2018, Foto’s Ron Hendriks

Muurschildering ter ere van De Stijl.

De burgemeester van Portland (Oregon, USA), Ted Wheeler, duikt regelmatig de rivier in om de verbetering van de waterkwaliteit te promoten. Zwemmen in de Willamette River en de band tussen Utrecht en Portland is het onderwerp van de muurschildering The Utrecht Mural die in oktober in Portland wordt aangebracht in de wijk Hollywood. Als vervolg op De Rietvelo is het ontwerp geïnspireerd op De Stijl.
Portland is onder andere bekend om de Willamette River met z’n vele bruggen. Deze zomer waren er er meer watersporters, roeiers en zwemmers te zien in de rivier dan in vorige jaren.
Dat is het gevolg van een stevige inzet op verbetering van het milieu in de stad. Naast een ideale stad voor fietsers en prachtige omgeving zal Portland dus ook bekend worden om z’n waterrecreatie.


FIETSMAATJES EXPOSEREN

Category : CYCLING CHARACTERS

Van 1 mei tot 9 juli zijn er twee mooie tentoonstellingen te zien in de Utrechtse Stadsschouwburg: ‘Stadslicht & Fotografietsen’ van Kees Wennekendonk, en ‘Pedaalridders’ van Menno Anker. Beiden delen een fascinatie voor wat het wielrijden aan ideeën oplevert: bij Anker sterk gestileerde grafische beelden, bij Wennekendonk foto’s van spectaculaire en bevreemdende beelden onderweg.

Menno Anker exposeert zijn grafische werk nu in de Escherfoyer, genoemd naar de beroemde graficus M.C. Escher, terwijl Wennekendonk in de grote Zocher- en Hekmanfoyer twaalf bekende en nieuwe foto’s uit zijn series Stadslicht en Fotografietsen tentoonstelt.

In de Pedaalridders (Cycling Characters) typeert Menno Anker in een kleurrijke stijl het karakter van de sportieve fietser, die zich spiegelt naar z’n professionele idool. De serie bestaat uit 8 portretten, samengesteld uit wielergerelateerde grafische elementen en verscheen in 2017 als visual column in Wielrenblad, magazine voor de sportieve fietser. Deze tentoonstelling is te zien in de Escherfoyer, bij de Blauwe Zaal.

Van Kees Wennekendonk is onder andere ‘De Verschijning van Zeynep’, die vorig jaar in te zien was in het Centraal Museum en nu landelijk bekend is in Turkije te zien. Nieuw zijn onder andere ‘’t Hoogt’, ‘Vliegbrasem’, ‘Herenstraatfietser’ en blikvanger ‘Rog’, gefotografeerd na een fietstocht op de vrijdagmarkt op het Vredenburg. Deze bijna abstracte foto hangt nu twee bij twee meter in de Zocherfoyer. Verder zijn er een aantal spectaculaire foto’s uit zijn ‘fotografietsen’-serie te zien.

De exposities zijn vanaf 1 mei tot en met 8 juli dagelijks te bekijken in de foyers van de schouwburg (m.u.v. 16 t/m 27 mei, tijdens Spring en als foyers in gebruik zijn voor evenementen)

Meer informatie www.ssbu.nl 030-2324125